Mallorca Apòcrifa


Gastronomia

Sa majoria des menjars típics de Balears son plats que no se donen a sa gastronomia catalana. Si una de ses coses que identifica a un poble ès sa seva gastonomia, i segons es catalanisme, es repobladors de Mallorca provenien de Catalunya, com s'explica això?

A sa pastiseria balear hei ha postres que no son d'origen català. Com s'ensaimada, ses panades, cocarrois i d'altres.

A sa gastronomia hei ha plats d'influenci jueva o àrab. Com es frit mallorquí. I d'altres que, pot esser tenguent es seu origen o influenci an altres àreas des Mediterrani pròxim, han evolucionat cap a un caràcter balear.
Com poren esser, ses sopes mallorquines, es llom amb col, arròs brut...


Ensaimada. Ès es producte més conegut de sa reposteria balear. Ès d'origen probablement àrab.


Ensaimades. Wikipedia


Panades. Es seu origen ès incert, poria esser tant àrab, jueu o cristià. Era una forma pràctica de conservar es menjar i trasportarló.

Panada. lolacocina.com


Cocarroi. Ès una panada vegetariana semicircular. Es seu origen poria esser jueu.

Cocarroi. diariodemallorca.es


Frit de mè. D'origen jueu o àrab. Ès una fritada en oli d'oliva de carn de mè amb patates, ceba, tomàtiga i pebre vermell
frit de me
Frit mallorquí. balearsculturaltour.netD'altres productes, essent suposadament posteriors a sa conquista catalana, s'han convertit en característics de ses illes.

Sopes mallorquines. Fet amb brou de verdura i llesques fines de pa moreno sec.
sopes mallorquines
Sopes mallorquines. cocinasincarne.es


Sobrassada. Embutit cru curat, elaborat a partir de carns seleccionades des porc, condimentades amb sal, pebre bo vermell i pebre bo negre.

Sobrassada. sobrasadademallorca.org
Después de 400 anys de sa repoblació mallorquina de zones de Valenci, se segueix elaborant sobrassada mallorquina a Tàrbena, Alacant.

An es segle XVII (1609), un important nombre de mallorquins de sa zona de Santa Margalida, se va traslladar a una zona de Valenci (mirau es video) per repoblarlà, duintse amb ells sa seva llengo i sa seva gastronomia. Encara avui, después de més de 400 anys, se conserva es "xerrar salat mallorquí" i se segueix elaborant sobrassada mallorquina.
A von hi ès sa gastronomia catalana a Mallorca?


Arquitectura

Vestit pagès

Porc negre

Toponímia

Segle d'OrArriba