Mallorca Apòcrifa


Gastronomia

Sa majoria des menjars típics de Balears son plats que no se donen a sa gastronomia catalana. Si una de ses coses que identifica a un poble ès sa seva gastonomia, i segons es catalanisme, es repobladors de Mallorca provenien de Catalunya, com s'explica això?

A sa pastiseria balear hei ha postres que no son d'origen català. Com s'ensaimada, ses panades, cocarrois i d'altres.

A sa gastronomia hei ha plats d'influenci jueva o àrab. Com es frit mallorquí. I d'altres que, pot esser tenguent es seu origen o influenci an altres àreas des Mediterrani pròxim, han evolucionat cap a un caràcter balear.
Com poren esser, ses sopes mallorquines, es llom amb col, arròs brut...

A Balears, quand no se sap s'origen d'un plat o una tradició, se diu que ès des musulmans o jodios. Sempre s'ignora an es cristians, quand des 300 anys de domini musulmà a Balears, està probat i documentat, que al menos durant es primers 200 anys hei havia cristians que conservaven sa seva religió i ses seves tradicions, i en es següents 100 anys de domini musulmà, es cristians seguiren presents a Balears tot i que probablement a sa clandestinidat. Com poreu comprobar a sa secció "mossarabs" d'aquest treball.


Ensaimada. Ès es producte més conegut de sa reposteria balear. Ès d'origen probablement àrab o cristià.


Ensaimades. Wikipedia


Cespells. Es crespell ès una pasta dolsa típica de s'illa de Mallorca que se sol menjar tradicionalment per pasco. Se creu que són d'origen jodio


Crespells. Wikipedia


Rubiols. Consisteix en una pesa prima de pasta de farina mesclada amb oli, mantega i ou, doblegada en forma semicircular i farsida de brossat, melmelada o altres dolsos. Ès un menjar típic de ses festes de Pasco cristiana.


Rubiols. Wikipedia


Panades. Es seu origen ès incert, poria esser tant àrab, jodio o cristià. Era una forma pràctica de conservar es menjar i trasportarlò.

Panada. lolacocina.com


Cocarroi. Ès una panada vegetariana semicircular. Es seu origen poria esser jodio.

Cocarroi. diariodemallorca.es


Frit de mè. D'origen jodio o àrab. Ès una fritada en oli d'oliva de carn de mè amb patates, ceba, tomàtiga i pebre vermell
frit de me
Frit mallorquí. balearsculturaltour.net


Sopes mallorquines. Fet amb brou de verdura i llesques primes de pa moreno sec.
sopes mallorquines
Sopes mallorquines. cocinasincarne.esD'altres productes, tot i essent suposadament posteriors a sa conquista catalana, s'han convertit en característics de ses illes.

Arrós brut. Ès un des plats més típics de Mallorca. Ès un arrós brouós i especiat, cuinat originalment amb productes de s'hort, carn i casa.
arroz brut
Arrós brut. directoalpaladar.com


llom amb col. Ès una recepta tradicional que mos serveix per combinar carn i verdura d'una manera diferenta i amb so gust de sempre.
lomo con col
Llom amb col. cocinandoconcatman.com


Sobrassada. Embutit cru curat, elaborat a partir de carns seleccionades des porc, condimentades amb sal, pebre bo vermell i pebre bo negre.

Sobrassada. sobrasadademallorca.org
Después de 400 anys de sa repoblació mallorquina de zones de Valenci, se segueix elaborant sobrassada mallorquina a Tàrbena, Alacant.
An es segle XVII (1609), un important número de mallorquins de sa zona de Santa Margalida, se va traslladar a una zona de Valenci (mirau es video) per repoblarlà, duintse amb ells sa seva llengo i sa seva gastronomia. Encara avui, después de més de 400 anys, se conserva es "xerrar salat mallorquí" i se segueix elaborant sobrassada mallorquina.

A VON HI ES SA GASTRONOMIA CATALANA A MALLORCA?
Arquitectura

Vestit pagès

Toponímia

Segle d'OrArriba